Ön szerint Budapest és Berlin azonos árban van?

Vissza

Legalábbis ami a lakásbérleti árakat illeti, igen: a Statista nevű oldal időről-időre felmérést készít arról, hogy egy adott összegért a különböző országokban, nagyvárosokban mekkora lakást lehetne vásárolni, vagy bérelni. Legutóbb a lakásbérleti árak kerültek górcső alá, és a feltételezett összeget 155 dollárban  (387 ezer forint) határozták meg. Érdekes eredmények születtek. 

A legdrágább város talán nem meglepő módon New York lett, Manhattan városrészben mindössze 26 m2-es lakást bérelhetnénk az adott összegből. De nem sokkal olcsóbb London és Zürich sem, előzőben 28 m2-es, míg utolsóban 29 m2-es  lakásra számíthatunk 1500 dollárból. Azonban Hong Kongban, San Franciscoban, Bostonban, Párizsban, Szingapúrban, Los Angelesben és Stockholmban sem kapunk még 50 m2-t sem ennyiért. a legelső város, ami átlépi ezt a határt Tokyo és Sydney.

 same

Forrás: Statista – Hol kapja a bérlő a legnagyobb és a legkisebb lakást 1500 dollárért?

Nyugat-Európában ennyi lakbérért már 60-80 m2-es lakásokban lakhatunk, azonban Berlinben még ennél is kedvezőbb környezet vár. Itt már akár 139 m2-es lakást is bérelhetünk havi 1500 dollárért. Noha a felmérésbe Budapest nem került be, a Portfolio csapata mégis kíváncsi volt, hogyan állnak a magyar főváros a táblázatban. A vezető ingatlanportálok szerint Budapesten ma 2700 forint körül alakul havonta négyzetméterenként az átlagos bérleti díj, így nagyjából 143 m2-es lakás lenne bérelhető a vizsgálatban szereplő összegből. Ez csupán néhány négyzetméterrel tér el a berlini áraktól, így kijelenthető, hogy a budapesti és a berlini árak jelentősen megközelítették egymást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a két nagyváros árai minden más területen is egy árszinten mozognának.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/elertuk-a-berlini-lakbereket-budapesten.278629.html

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése