Optimista hangulat a magyar ingatlanpiaci befektetők között

Vissza

A CBRE idén tavasszal is megrendezte hagyományos Befektetési Reggelijét, amelyen a magyar kereskedelmi ingatlanpiac vezető vállalatainak képviselőit kérdezte a hazai ingatlanpiac helyzetéről és a 2018-as év várakozásairól. A résztvevők meglehetősen optimisták voltak a kilátásokat tekintve.

A megkérdezettek 64%-a véli úgy, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is ömlenek a milliárdok a magyar ingatlanpiaci szektorba. Várakozásaik szerint legalább a tavalyi év forgalma, 1,7 milliárd euró jelentkezik majd 2018-ban is, azonban 28% szerint még akár ennél is több támogatást kap a piac, akár 2 milliárd eurót is elérheti a forgalom.

Érdekesség az, hogy a befektetők származását tekintve szinte egyöntetű válaszok érkeztek. Valamennyien egyetértenek abban, hogy a befektetők közel fele nagy nyugat-európai intézményi befektetők, negyede magyar befektetési alapok, valamint a maradék jelentős hányad kínai, koreai, orosz és közel-keleti befektetők között alakul majd.

A befektetés típusait tekintve a várakozások szerint a prémium irodaházak iránti kereslet aránya 21% körül lesz, az újonnan épülő irodaházak aránya 19%, az ipari ingatlanok aránya 17% valalmint az alternatív befektetések mint például a szállodák aránya 17% körül mozog majd.

A befektetők világszerte egyre inkább az azonnali jövedelem reményében vásárolnak ingatlanokat, így Magyarországon is a stabil cash-flow a legvonzóbb befektetési lehetőség. Itt érdemes azonban arra is figyelni, hogy ilyen irányú érdeklődésre viszonylag szűk a kínálat. Ez egybecseng a válaszadók szerint a legnagyobb kihívást a magyar ingatlanpiacon leginkább a szükös kínálat jelenti (38%), emelett pedig a szigorodó finanszírozási feltételek (23%) jelentenek nehézségeket a befektetőknek.

Aggodalomra tehát nem sokan számítanak, a hangulat optimista. A CBRE ügyvezető igazgatója pedig úgy véli, hogy „A magyar gazdaság fundamentumai erősek, a fogyasztás folyamatosan bővül, a vállalatok terjeszkednek, és jelentős az európai uniós források hatása is – úgy véljük 2018-ban is jelentős üzleteket kötnek a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon és ezekben az ügyleteket fogja támogatni a CBRE szaktudása is.”

Diagram: CBRE

Forrás:

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/iden-is-omlenek-a-milliardok-a-magyar-ingatlanokba.html

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése