Rekorddöntő év a Magyar Lakáspiacon

Vissza

Az ingatlan.com összefoglaló elemzéséből kiderül, hogy rekordnagyságú érdeklődés figyelhető meg az eladó lakások iránt.

Az idén 8 százalékkal több látogató érkezett az ingatlan.com honlapjára mint egy évvel korábban, ami 2.67 millió látogatót jelent, és 4.93 millió érdeklődést regisztráltak az oldalon eladó lakások és házak iránt, ami rekordot jelent a lakáspiacon.

Az erős kereslethez persze erős kínálat is társult, ami így tovább élénkítette a lakáspiac forgalmát.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei évben nem csak a kereslet fokozódott, hanem a magánszemélyek lakáseladási kedve is nőtt, hiszen az ingatlanhirdetések száma 168 ezerre nőtt, 14 százalékkal. Ez magyarázható az elmúlt években bekövetkezett áremelkedéssel. A szakértő szerint 2018-ban a tranzakciók száma elérheti, vagy túllépheti a 160 ezret, amely kiemelkedő érték lenne ebben az évtizedben.

Fontos megemlíteni, hogy a lakásár drágulás miatt Budapesten átalakult a kereslet az idei év során, a vevők legtöbbször külső kerületek iránt érdeklődnek. Balogh László kiemelte, hogy Budapesten az egy lakásra jutó érdeklődések alapján a XXII., a XXI., a XVII. és XVI. kerület volt a legkedveltebb. Itt az átlagos négyzetméterárak 500 ezer forint körül voltak december közepén, amely jóval alacsonyabb a Budapesten átlagos 640 ezres értéknél. A főváros legolcsóbb kerülete a XXII. kerület, ahol 360 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A legdrágább kerület pedig az V., ahol a négyzetméterár 1 millió forint körül mozog.

A vidéki lakáspiac is folytatta a felzárkózást, elsősorban a Pest megyei városokban és a megyeszékhelyeken lévő családi házakra és lakásokra van kereslet. A legdrágábbak közé sorolható Debrecen, Veszprém, Székesfehérvár, Kecskemét és Győr, ahol 360-380 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb megyeszékhely Salgótarján átlagosan 118 ezer forintos négyzetméterárral.

“A drágulás miatt egyre nagyobb szerephez jutnak a külső pénzügyi források a lakásvásárlók életében. Az alacsony kamatszintnek köszönhető szuperolcsó lakáshitelek és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítése is hozzájárulhatnak a lakáspiaci kereslet fennmaradásához” – mondta Balogh László. Azt is hozzátette, hogy a drágulás üteme visszafogottabbá válhat a következő évben, mivel a vevők nem tudnak akármeddig lépést tartani az áremelkedéssel.

 

Forrás:

https://index.hu/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése