Szabályozások a budapesti Airbnb marketen

Vissza

Az Airbnb-n keresztül kiadott lakások Európa szerte hatalmas sikert arattak, és ez nincs másképp Budapesten sem. A nagyobb európai városok között is kiemelkedően nagy az igény az ilyen formában kiadott lakásokra, azonban ez komoly szabályozásokat is hoz magával.

Közel 35 százalékkal megemelkedett, megközelítőleg 1,5 millió lett az Airbnb-ben töltött éjszakák száma Budapesten. Magyarországon az Airbnb leggyengébb időszaka 2016 volt, azonban az igény ismét nagyon megemelkedett. A piaci részesedés aránya 2016-ban 10,2 százalék, míg 2017-ben 14,3 százalékra emelkedett, aminek következtében a magyar fővárosban lett az egyik legmagasabb eredmény a nagyobb európai városok között. Párizsan ez az érték 15,2 százalék, Barcelonában 13, 2 és Amszterdamban 11,7 százalék.

A jelentés szerint Budapest belvárosa még mindig a legnépszerűbb a turisták körében, az ötödik, hatodik és hetedik kerületben tartózkodik a megszállók 69 százaléka. A belváros népszerűségét a nyolcadik, a kilencedik és a tizenharmadik kerület követi. A központi helyeken a szobaár magasabb, mint más kevésbé népszerű, nem központi kerületekben.

A három legnépszerűbb kerületben az árak három-négy csillagos hotelek áraival vetekednek. Az index.hu információi szerint 2017 júniusában az Airbnb lakások száma majdnem meghaladta a szállodák kapacitását.

Szigorú szabályozások a VIII. kerületben

Az MSZSZ és a NAV panaszt emelt a cég ellen. 2016-ban a magyarok hat milliárd forint bevételt termeltek a lakásokból - sokkal többet, mint a NAV-nak benyújtott adóbevallások által mutatott adatok szerint.  Ennek köszönhetően Budapesten több kerületben is szigorú szabályozásokat vezettek be az Airbnb szolgáltatást nyújtó lakástulajdonosokkal szemben, ezek közt a legújabb a VIII. kerületre vonatkozik. Az önkormányzat megadóztatná az Airbnb-n kiadott kerületi lakásokat – írja a mérce.hu. A kerület polgármestere, Sára Botond által jegyzett előterjesztés alapján az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki. Ez főként a társasházi lakások rövidtávú hasznosítására használt portálok, mint az Airbnb által valósul meg. A dokumentum szerint 939 ilyen szálláshely van Józsefvárosban. Eddig a lakások után kommunális adót kellett fizetni, azonban most elkerülhetetlen lesz az építményadó befizetése is.

Érdemes-e így befektetni Budapesten?

Ugyan az utóbbi időben több szabályozás is történt az Airbnb témájával kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy nem éri meg továbbra is befektetési ingatlant vásárolni Budapesten.

Viszont a szigorodó szabályozás miatt mindenképp érdemes szakemberrel konzultáli a vásárlást megelőzően, hogy a megfelelő helyen és a megfelelő üzleti modellel tervezve indítsa el az ember a budapesti befektetését.

Forrás:

https://index.hu/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése