Szigorítaná a Fidesz az ellenőrzést az Airbnb piacán

Vissza

Háromban maximálná a turistáknak bérbe adható ingatlanok számát az a fideszes törvényjavaslat, amely hamarosan a kormány elé kerül. Az Airbnb piacát is érintő terv szerint a jövőben 1500 forint átalányadót fizetne négyzetméterenként mindenki, aki turistáknak adja ki a lakását.

 

Maximum három ingatlanban lehet majd legálisan a fizető vendégeket fogadni

A kormánypárt tervei szerint a jövő évi adójogszabályokkal együtt benyújtandó javaslat értelmében a lakásukat bérbe adó természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket, ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük.

 

A szürkegazdaság elkerülése is cél

Ez négyzetméterenként 1500 forint lenne évente, függetlenül attól, hogy az adózó mennyi időre és milyen módon hasznosítja a lakását turisztikai céllal Magyarországon. Az átalányadó a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelentene. A szabályozással elkerülhető lenne, hogy az Airbnb-s kiadások az úgynevezett szürkegazdaság részét képezzék, ugyanakkor továbbra is profitot termeljenek.

 

Az előírások be nem tartása okoz problémát

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, és a 29 európai ország ágazati szövetségeit tömörítő Hotrec alelnökeként közölte, szükségesnek tartják, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő pénzügyi és szociális hatásait, egyúttal azt is javasolják, a tagállamokban legyen regisztrációhoz kötött a rövid távú lakásbérbeadás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turisztikai államtitkárságán közölték, vizsgálják, hogy más európai országokban hogyan működik a rendszer. Az álláspontjuk szerint a magán-szálláskiadás, illetve az egyéb szálláshely-szolgáltatás jogi kategóriájába tartozó Airbnb-tevékenységnél jelenleg sem a szabályozatlanság, hanem az előírások be nem tartása okoz problémát.

 

 

(Forrás: http://hvg.hu/kkv/20160325_airbnb_szallaskiadas)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése