Szinte mindegyik budapesti kerületben megújul egy köztér!

Vissza

A Főváros Tér_Köz pályázatán elnyerhető összegből újabb utcák és terek szépülhetnek meg. A fővárosi közgyűlés nemrég megszavazta a 2016-os TÉR_KÖZ pályázatok eredményét, ahol budapesti kerületek pályázhattak városrehabilitációs beavatkozásokra. A pályázat célja, hogy olyan közterületek jöjjenek létre, amelyek bárki előtt nyitva állnak és erősítik a közösségi életet.

„Egy rendezettebb Duna-part, a felújított közterek vagy a megújuló parkok mind pozitívan befolyásolják az ide érkezők Budapestről kialakított véleményét”- írta a Portfolio.hu.   Az Urbanista összegyűjtötte a tervezett fejlesztéseket, ebből a listából szemezgettünk párat.

Batthyány tér

Budavár önkormányzata a Batthyány teret szeretné felújítani. A tervek: a műemlékekhez méltó gyalogos terek, a buszforduló kisebb területre való visszaszorítása, a tér széleinek egyszerűbb átjárhatósága. A templom előtt megszűnne az autóforgalom, a Fő utca teret átszelő részén járdaszintre emelkedne az útpálya, a „besüllyesztett” barokk kori épületeket pedig kiszabadítanák az előttük húzódó vályúból.

Adyliget

Az Adyliget területét egykor tölgyerdő borította, ezekből a fákból sok megmaradt a kertekben, illetve az utcák mentén. A legenda szerint a területet azért nevezték el Ady Endréről, mert a költő szeretett a közeli, hűvösvölgyi Balázs-vendéglőben étkezni. Az Urbanista szerint ebben a kerületben elég sok a zöld, viszont nincs olyan sok kiépített park, játszótér. Ezen próbál segíteni az Adyliget park megújítása projekt: játszóteret, görkorcsolyapályát, piknikezőhelyet, WC-t alakítanak ki a területen és felújítják a sportpályát.

V. kerület

A TÉR_KÖZ program segítségével itt a Podmaniczky tér, avagy ismertebb nevén az Arany János utcai metrómegálló környezete újulhat meg. A tervek szerint viszont egyrészt megszűnne a troliforduló, a tér körüli utcákat gyalogos szintbe emelnék, a tér fásított köztér jelleget kapna, ami esetenként rendezvénytérként is szolgálna.

Palotanegyed

Folytatódik a józsefvárosi Palotanegyed megújítása is. A Főváros Tér_Köz pályázatán elnyerhető összegből újabb utcák szépülhetnek meg. Józsefváros egyik legnagyobb városrehabilitációs programja, az Európa Belvárosa Program keretében közterületek és a társasházak újulhatnak meg, és kiemelt szerepet kaphatnak a közösségépítő és vállalkozásélénkítő programok. Ezt a programot vinné tovább immár a harmadik ütemben.

XII. kerület

A Böszörményi út átalakításához kapcsolódva a kerület ebből a pályázatból az érintett útszakaszon levő előkertek, homlokzatok, portálok felújítását tervezi. Az átalakítás első ütemében a városháza előtti terület újult meg, ez most kiterjedne a Böszörményi út teljes szakaszára az Apor Vilmos tér és a Nagyenyed utca között.

budafoki_duna-part_22.kerulet 

Forrás:

http://index.hu/urbanista/2017/04/09/budapest_fejlesztes_batthyany_ter_bakats_ter_podmaniczky_ter_szilas_patak_rakos_patak/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése