Új, grandiózus zsinagóga épül Budapesten

Vissza

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több, mint 2000 négyzetméteres új központot épít Zsilip néven Budapesten, pár méterre a Margit hídtól. A zsinagóga várható átadása 2017-ben lesz, jelenleg tervezési fázisban van. Hasonló méretű zsinagóga a második világháború óta nem létesült Magyarországon.

 

 

Fontos zsidó közösségi helyszín

 

A hitközség egy patinás Duna-parti ingatlant, a fővárosi Palatinus-házat újítja fel és alakítja át. Zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd. A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus-ház egyik épületének teljes földszintjén az EMIH az újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki – írják közleményükben. A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd. 

 

Gyászbeszédek és tettek

 

Az új zsinagóga bejelentését azon a napon tették meg, amin végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt, a Holokauszt során kivégzett zsidó áldozatok.

„A több, mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók közül is sokan származtak az Újlipótvárosból, így fontosnak tartom kiemelni, hogy előttük is tisztelgünk az új intézményünkkel” – mondta Köves Slomó. A vezető rabbi szerint a gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudják leróni kegyeletüket a mártírok előtt.

 

 

(Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2016/04/15/uj_zsinagoga_epul_budapesten)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése