Új vagy használt lakás? – Melyiket válasszuk, ha lakásvásárlás előtt állunk?

Vissza

Nemcsak az ár, hanem az elhelyezkedés, a lakás állapota és a fenntartási költségek is árnyalják a képet, ha valaki lakásvásárláson gondolkodik. Sokan egyből úgy gondolják, hogy a képlet pedig egyszerű: a használt lakás mindig olcsóbb. Azonban számos dologgal kell számolni, osztani-szorozni, mielőtt valaki aláírja a szerződést. Még az is előfordulhat, hogy jobban megéri új lakás mellett dönteni, mint használt lakást venni és felújítani.

Mindegy, hogy befektetésről vagy saját célú lakásvásárlásról van szó, mindig fontos megalapozott döntést hozni. Mutatunk néhány útkereszteződést, amelyek ár tekintetében közel mozognak egymáshoz, és amelyek talán segíthetnek a választásban.

Fontos az alapterület vagy elhanyagolható?

a) Ha fontos az alapterület mérete, és a vásárló nem szívesen mond le néhány négyzetméterről, akkor lehet, hogy érdemes a használt, felújítandó lakások között keresgélni, amelyek még így is budgeton belül maradnak.

b) Ha elhanyagolható szempont a lakás mérete, akkor jobb befektetésnek tűnhet a már kész, új építésű lakás, amelyre nem kell további nagyobb összegeket költeni.

Fontos a lokáció vagy kevésbé frekventált elhelyezkedés is belefér?

a) Ha fontos, hogy közel legyen Budapest belvárosa, a jól megközelíthetőség, a jó infrastruktúra és a szolgáltató központok széles választéka, akkor bizony meg kell fizetni a jó lokációt. A költségeken ez esetben a használt lakásokkal tudjuk árnyalni.

b) Ha kevésbé fontos mindez, mert „autóval minden elérhető“ és „egy kis utazás még belefér“, akkor érdemesebb a külsőbb kerületekben vagy agglomerációban is nézelődni, hiszen itt kedvezőbb árakon juthatunk hozzá mind új mind használt lakáshoz, mint Budapest kedvelt kerületeiben.

Vannak speciális igények a lakás elrendezésében, kialakításában?

a) Amennyiben modern stílusú, egyénileg kialakított lakást keres a vásárló, érdemes a használt lakásokban is gondolkodni, hiszen jó áron juthat olyan lakáshoz, melyet később kedvére tud kialakítani. Természetesen az új lakások piacán is találni olyan lehetőséget, mely maximálisan kiszolgálja a vásárló igényeit, és megvalósítja a legspeciálisabb ötleteket is.

b) Amennyiben nincsenek extra elképzelések, számos lehetőség közül válaszhat a vásárló, határ a csillagos ég.... vagyis a vásárlókeret.

Ugyanannyi pénzből tehát rengeteg opció közül lehet válogatni igényektől függően. Budapesten a lakásárak kerületenként változók. A legdrágább kerület továbbra is az V. Kerület, ahol egy új lakás négyzetméterára 1,4 millió forint körül mozog – már ha van éppen igényeinknek megfelelő lakás eladó sorban. Budapesten a legkisebb négyzetméterárral a XXIII. Kerületben találkozunk, itt 380 ezer forint az új lakások négyzetméterára – látható a Portfolio 2017-es Budapesti Lakáspiaci Riportjában.

Arányokban a különbség új és használt lakás ára között hatalmas lehet. Az V.kerületben használt és új lakások ára között 120%-os különbség is mutatkozhat. A legkisebb különbség a XVI. kerületben mutatkozik, azonban itt is jelentős, 25-30% közötti.

Kérdés azonban, hogy a fent említett fontossági kérdésekkel behozható-e ez a különbség, ha valaki a használt lakás vásárlása és átalakítása mellett dönt – az új, kulcsrakész lakással szemben?

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/hasznalt-vagy-uj-lakas-tenyleg-akkora-a-kulonbseg-mint-amit-varna-az-ember.4.266247.html

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése