Vasárnapi nyitva tartás - növekvő GDP

Vissza

Megjelent pénteken a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap. További jó hír az, hogy a vasárnapi vásárlási szünnap feloldásának köszönhetően nőhet a GDP Magyarországon.

 

 

Visszaáll minden a régi kerékvágásba

 

A most kihirdetett - több törvényt módosító - jogszabállyal a kiskereskedelemben visszaáll az alig több mint egy éve, 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot. A vasárnapi munkavégzésért 50 százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. A munkaszüneti napon történő munkavégzésért pedig a munkavállalót 100 százalék bérpótlék illeti meg, ugyancsak 100 százalék bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzésért.

 

Korlátozások

 

December 24-én - a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzletek kivételével - az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva.

A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.

 

A szünnap feloldása 2,5 százalékos GDP növekedést is hozhat

 

Az ING Bank vezető elemzője szerint nőhet a magyar GDP a vasárnapi vásárlási szünnap feloldásának köszönhetően. Balatoni András úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak erről, hogy  a vasárnapi nyitva tartás hatása ugyan nem lesz óriási, de ahhoz elegendő lehet, hogy ne 2,3 százalékkal, hanem 2,5 százalékkal nőjön idén a magyar GDP. Emellett a vezető elemző szerint a vasárnapi szünnap feloldása ideiglenesen gyorsíthatja az egyébként is növekvő kiskereskedelmi forgalmat, pusztán azért, mert lesz egy plusz nap, amikor lehet vásárolni. Emellett a foglalkoztatásra is kedvező hatása lehet a lépésnek. A vasárnapi szünnap bevezetése után ugyanis csökkent a dolgozók száma a szektorban, most ugyanennyivel nőhet. De nemcsak a foglalkoztatottak száma, hanem a fizetésük is nőhet - vélekedett.

 

 

(Forrás: http://www.atv.hu/belfold/20160415-kihirdettek-a-vasarnapi-nyitva-tartast-lehetove-tevo-torvenyt, http://www.portfolio.hu/gazdasag/jobb_lehet_a_gdp_a_vasarnapi_nyitvatartas_miatt.230130.html)

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése