Visszaeshet az albérletárak drágulása

Vissza

Véget ért a bérleti díjak elmúlt két évben látott jelentős emelkedése a budapesti albérletpiacon. A tendencia régióként és budapesti kerületenként is változó, de lakáspiaci szempontból is népszerű kerületekben is csökkenthetnek az árak.


A fővárosban átlagosan 130 ezer forint volt a havi bérleti díj január közepén, ami megegyezik a tavaly januári árszinttel. 2016 augusztusához képest pedig jelenleg 7 százalékkal olcsóbban bérelhetünk lakást, – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.
Kereslet-kínálat egyensúlyban

Szakértők szerint az árak megtorpanását a kereslet és a kínálat egyensúlyba kerülése okozza: a befektetők által megvett lakások (amelyek az utóbbi időben már a tranzakciót 30 százalékát jelentették) jelentős részben visszakerültek az albérletpiacra. Tavaly januárhoz képest több mint 40 százalékkal nőtt a kiadásra meghirdetett ingatlanok száma, ez játszotta a főszerepet az árak alakulásában.


Kerületről kerületre más a helyzet

A legdrágább budapesti kerületek közül többen is csökkentek az árak az augusztusi csúcshoz, illetve az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

  • az V. kerületben 6 százalékkal olcsóbban lehet most lakást kivenni, mint tavaly januárban
  • a XIII. kerületben pedig 7 százalékkal. De olyan kerület is van, ahol nőttek a bérleti díjak:

  • a VI. kerületben tavaly januárhoz képest 11 százalékkal 155 ezer forintra
  • a XI. kerületben pedig 12 százalékkal 140 ezer forintra emelkedtek.


Az elemzés szerinti legolcsóbb kerületek:

  • XVII.,
  • XIX.,
  • XXI., ezekben nem éri el a 100 ezer forintot az átlagár.

 Vidéken még nem állt meg a drágulás

Az egyetemi városokban vegyes a kép. Debrecen a tavaly januári árszinten stagnál, míg Pécs és Szeged 10 százalék körül növekedett albérletárban, igaz, ez mindhárom esetben 80 ezer forintos átlagot jelent, tehát felzárkóztak egymáshoz a városok.

Miskolc is drágult, nem is kicsit, 18 százalékkal többe kerül most lakást kivenni, mint tavaly ugyanekkor, igaz, ez még mindig csak 65 ezer forint. Győr változatlanul a vidéki városok élén van 95 ezer forinttal, de itt ez csak 5 százalékos növekedésnek felel meg.


Forrás: http://index.hu/gazdasag/2017/01/25/megtorpant_az_arnovekedes_a_budapesti_alberletpiacon


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése