Megújul Budapest - Öt környék, amely hamarosan kinövi magát a többi közül - Második rész

Vissza

Előző cikkünkben már bemutattunk ötöt azokból a helyekből, ahol a lakásoknak és a környéknek, a fejlesztéseknek köszönhetően, rövid időn belül megemelkedhet az értéke, és persze új irodaépületek, lakóingatlanok is épülnek majd. A listát kibővítve újabb helyszíneket mutatunk most be, ahol nagy változások vannak kilátásban.

1. Déli pályaudvar

A Déli pályaudvar bezárása nem új téma sokak számára, ellene és mellette is bőven fel lehet sorakoztatni érveket. A fővárosi szakmai fórumon például a Déli és a Nyugati pályaudvar földalatti összeköttetésének vizsgálata is szóba került. A fórumon Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy lehetséges elképzelés az, hogy a Déli Pályaudvart teljesen megszüntetné a kormány a földszínen, a helye pedig fejlesztési területté válhat. A terület egy részét a Testnevelési Egyetem kapja meg, ahol 2018 után sportlétesítmények épülhetnek (jégcsarnok, fedett tenisz-és extrém sport-pályák, játszóterek stb.) amelyeknek egy része várhatóan a lakosság előtt is megnyitja kapuit.

A Déli pályaudvar elköltöztetése egyelőre ötlet szinten létezik csak, sőt, Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy ősszel egy nagy karbantartás keretében teljesen átvizsgálják és kijavítják a felsővezeték-hálózatot, a biztosítóberendezéseket, valamint korszerűsítik az utastájékoztató rendszert is.

2. Budai Várnegyed

Elkezdődött a Budai Várnegyed felújítása a Hauszmann Terv keretén belül, amelynek során új funkciót kap majd rengeteg épület, amellett, hogy külsőre is megváltoznak. A Szent György tér környékén, a következő helyszíneket érinti majd a felújítás:

  • Halászbástya
  • Főőrségi épület
  • Karakas pasa tornya
  • Karmelita-kolostor
  • Lovarda
  • Stöckl-lépcső
  • Táncsics börtön

A várnegyed Budapest legdrágább környékei közé sorolható, ezért a fejlesztés által bekövetkezett lakáskeresleti hullám nem valószínű, hogy itt lesz a legszembetűnőbb.

3. Várkert Bazár

A Várkert Bazár rekonstrukciója már 2014-ben befejeződött, így a Budai Várnegyeddel együtt érdemes ezt a projektet vizsgálni. Az első ütem az Ybl által tervezett részek felújítása volt, amit április harmadikán adtak át. Ide tartozik a kert, a szökőkutak, a multifunkciós rendezvényterem, valamint az ahhoz kapcsolódó közlekedésfejlesztések. Az új kikötő, mélygarázs és villamosmegálló csak a második ütemben, augusztus 29-én készültek el.

A felújított épület 2500 négyzetméternyi kiállítóteret és egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet foglal magába. Emellett egy kert, valamint egy 300 autó befogadására alkalmas mélygarázs szolgálja a látogatók kényelmét.

4. Rác fürdő

Régóta bukkan fel témaként újra meg újra a Rác fürdő épületének kérdése. Ezzel kapcsolatban először 2003-ban volt szó rekonstrukcióról, 2004-ben pedig a már megítélt támogatás visszavonása miatt lehetett a fürdőről olvasni. 2007-ben született meg a terv, miszerint a fürdőt ötcsillagos szállodává alakítják, de 2009-ben a BRFK hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a projekt ellen.

A főváros és a Rác fürdő kapcsolata azóta állandó téma, de az épület még mindig nem nyitott meg. Idén februárban lehetett arról olvasni, hogy a főváros elfogadta azt az indítványt, amelyben benyújtja szándékát a fürdő és a hozzá tartozó hotel teljes tulajdonjogának megszerzésére. A 2018 szeptemberi információk szerint a fürdő és szálló újranyitását 2019-re tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

5. Gellérthegyi sikló

A Gellért-hegyre tervezett sikló befektetői ugyan nem nyilatkoztak a várható befejezésről, de az Erzsébet híd budai hídfőjénél már láthatók az építkezésre utaló jelek. A siklóprojekt beruházója és az önkormányzat között már 2004-ben létrejött egy hatályos szerződés, a tervekkel és az engedélyekkel együtt, ám éppen a szomszédos Rác Fürdő megoldatlan jogi helyzete miatt, végül ezt a projektet is elcsúsztatták.

A G7.hu által megkérdezett befektetők elmondták, hogy:

  • a sikló a Hegyalja út elejétől indulna és a Citadella sétánynál lenne a másik megállója
  • egy pályát terveznek, középen egy kitérővel és az Orom utca vonaláig a föld alatt futna, onnantól pedig a földfelszín felett
  • a hegy aljában a megállónál egy buszparkolót is kialakítanának
  • az Erzsébet hídról lejövő felüljáró alá kisebb üzleteket és kávézót terveznek
  • a korábbi tervek alapján két kocsit vásárolnának, amelybe egyszerre 40 ember fér be
  • a menetidő vélhetően 72 másodperc lenne

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Egyszerűen adja meg email címét

Eladná ingatlanát?

Irodánk kiterjedt nemzetközi és magyar ügyfélkörének, valamint tapasztalt, profi értékesítői csapatának köszönhetően átlagosan 10-15 ingatlan eladását bonyolítja le havonta.

Megbízás küldése